/ / Застрашени видове животни: китайски речен делфин (baiji)

Изчезващи видове животни: китайски речен делфин (baji)

През 1918 г. в един от сладководните езеракитайската провинция Хунан била открита като интересен обект. В езерото Дънтин забелязал воден бозайник, който принадлежи към подразделението на зъбните китове. Животното е наречено "китайски речен делфин".

Китайски речен делфин

Кои са речните делфини?

Хората са свикнали с факта, че делфините - жителисолени морски и океански води. Но има малко семейство, наречено "Речни делфини". Днес съществуват 4 вида бозайници от китоподобните. Три от тях живеят в прясна вода, а четвъртият може да живее в реки, езера и в океана. За съжаление, това са застрашени видове животни. Те страдат много поради близостта си с хората. Умира поради замърсяване на реките и неконтролиран лов.

С какво се свързва името?

Местното население нарича речни бозайници"Baijiu". Китайският речен делфин има много характерна дорзална перка, подобна на флага. Това е, което даде името на целия вид. Научното наименование на вида е Lipotes vexillifer. Тя включва две понятия. Лейпо означава "забравен", а вексиллиф - "носещ знамето". Както виждате, учените също използват външни асоциации, когато избират име за малък вид бозайници.

baji китайски речен делфин

Описание на вида

Сладка вода, представляваща зъбни китове,Китайски речен делфин, е доста голямо животно. Максималната фиксирана дължина на тялото на бозайника е 2,5 м. И минималната дължина на възрастен е 1,5 м. Теглото на пълнолетното животно може да варира от 100 до 160 кг. Описанието на делфина не е твърде подробно. Известно е, че женските от този вид са големи и надвишават по размер мъжки индивиди. Тялото на делфините е гъста и гъста. Вратът е доста подвижен. Периферните перки имат широка основа, но до ръба изглеждат нарязани с брадва. Средно големият фар на гръбначния фар, с гладко закръглени предни и задни маржове. Той се намира не в средата на гърба, а по-близо до опашната част.

описание на делфина

На короната на бозайника има дишанеовална форма. Това е малко компенсирано вляво от центъра. Китайският речен делфин вижда слабо. Очите му са слабо развити и доста неуспешни. Те са високи на главата, което намалява ъгъла на гледане.

Предната част на мозъчния череп - т.нартриъгълник, тесен и удължен. Леко се накланя нагоре и прилича на клюна на кран. Горната челюст има по-малко зъби от долната. Максималният брой на горната част е 68 зъба, а отдолу - 72 зъба.

Невъзможно е да се състави описание на делфин, без да се уточнявацвят на животното. Байджи е светлосин или синкавосив оттенък. Коремът на животните е бял. Въпреки че някои очевидци твърдят, че цветът е много по-лек, отколкото в официалното описание. Казват, че китайският речен делфин е почти бял.

Река Яндзъ на картата

Разпространение на вида

Най - често този вид речни делфини е срещан врека Яндзъ. Ако сте видели как изглежда река Яндзъ на картата, представете си колко дълбока и сводеста е артерията. Дължината му надхвърля 6300 км, но това не спаси китайските речни делфини от опасността от изчезване. Понякога тези бозайници се срещат в Qiantang (реката) и езерата на Dongting и Poyang. Един екземпляр се наблюдава в района на Шанхай.

застрашени видове

Как живеят и ядат видовете?

Много е трудно да се проучи начинът на живот на този вид. Във връзка с малкия брой няма почти никаква информация. Известно е само, че речните делфини се държат по двойки и предпочитат устията на реките и крайбрежните плитчини. Най-вероятно това е причината за лошото развитие на органите за наблюдение на вида. Водата тук е винаги мътна, така че очите са почти безполезни, трябва да разчитате на ехолокацията.

Китайският речен делфин води всекидневния живот. През нощта той се отправя към местата с бавен ток, за да си почине спокойно.

В храната на бозайник, малка риба, черни точки, соми ракообразни. За лов, животното използва дълъг човка. С негова помощ делфинът изкопава плячката от глината. За да смаже силните черупки използва зъби, които са специално приспособени за тази цел.

Понякога речните делфини се събират на групи. Такава група може да се състои от 3 индивида и може да включва 15 животни. Но тези формации не са дългосрочни.

репродукция

За възпроизвеждането на китайски речни делфинитвърде малко. Учените предложиха предположения, основани на зърната на данните, държани в ръцете им. Женските не са твърде плодовити. Те носят едно бебе всеки и не по-често от веднъж на 2 години. Най-вероятно периодът на бременността е 11 месеца. Малките се раждат твърде слаби. На първо място, майката е принудена да ги задържи на повърхността с перките си.

Точният период на пубертет не е известен. Предполага се, че това може да се случи между три и осем години.

Река Yazzi на картата

Опити за запазване на изглед

Разбира се, учените се опитват да запазят изчезванетовидовете животни, но в случая с китайския речен делфин, не е постигнат успех. Въпреки факта, че видът е под защитата и е включен в Червената книга, в природата почти няма животни. Последните доказателства за срещи на рибари с този вид делфини са получени през 2004 г. През 2007 г. е изпратена експедиция за събиране на няколко индивиди с различен секс (около 25 животни). Това би могло да позволи възпроизвеждането на видовете в плен и частично да възстанови населението. Но експедицията се върна с нищо. Съвременното оборудване не поправи хаоса. Това води до тъжно заключение: населението на речни делфини е изчезнало и няма да бъде възстановено. За съжаление това е осъзнато, но от 2007 г. насам китайският речен делфин е официално признат за изчезнал вид.

</ p>>
Прочетете повече: