/ / Необичайни животни: горска котка

Необичайни животни: горска котка

Котките са свързани преди всичко с местниживотните, е трудно да си представим, че те могат да оцелеят безпроблемно от далеч от човешкото обиталище. Това обаче е факт. Например, горска котка се чувства идеално в дива природа и нейните братя колонизират Северна Азия, Европа и Африка. Повечето представители на този вид са включени в международни и регионални червени книги. Например, горската котка на Далечния Изток, като мини леопард и дивата степ, живеещи в казахстанските степи.

вид

Това са средни животни, подобни на техните собствениколеги. Цветът на горската котка е кафяво-кафяв или сив, с черни ивици или петна. Средното тегло е от три до осем килограма, височината е около 35 см, дължината е 40-70 см, опашката е около 30 см, дебела и сякаш е нарязана на края. В европейската част по-големи представители, например, бастуна котка, която може да тежи до 18 кг. Африканските диви котки обикновено са по-малки и по-леки.

местообитания

Горска котка обикновено се установява на места, къдетоима много зайци, малки бозайници и птици, гнездящи на земята. Най-често това са глухите райони на смесена и широколистна гора, гъсталаци от тръстика и тръстика по реките. В планините на дивите котки могат да се намерят в скалисти местности на височина 3000 метра над морското равнище.

нередности

Както всички членове на семейството, дивата горакотката най-вече води нощен живот. Той може да ловува през деня, предпочитайки облачно време. Любимото време за лов е в зори или няколко часа преди залез слънце. Горска котка следи плячка, докато е засадена, след това тихо се промъква и скочи в няколко скока. Външно прилича на лов на домашни котки, но движенията на дивите котки са по-точни, остри и бързи.

За една нощ на лов това животно може да хване и да яде около дузина гризачи с тегло до половин килограм.

Понякога горска котка може случайно да атакува невестулка, хермелин, пор. Това обаче е изпълнено с факта, че Кралицата, защитавайки себе си, може да задъхва нещастния преследвач.

В допълнение, дивите котки имат много естествениврагове. Те се ловуват от лисици, вълци, чакали. Вярно е, че уловите горски котки, както и домашни котки, е доста трудно, тъй като те перфектно избягат по най-високите клони на дърветата.

Горската котка предпочита самотата. В едно стадо тези животни почти никога не се губят.

Следобед те спят в бърлогата си, която може да се превърне в кухина на едно дърво или в изоставената дупка на някое животно. Планинските диви котки живеят в пукнатини или между камъни.

През студения сезон гората котка се опитвада се придържат по-близо до обитаването на хората, за да спечелят живота си. Те често влизат в домашни птици, атакуват домашни пилета и патици, но също така носят и се възползват, унищожавайки вредните гризачи.

репродукция

Природни условия горската котка е активнапороди в ранна пролет. За това мъжът идва на територията, където живее женската, и започва да привлича вниманието й със съскане, свиване на задушаване и виене. Няколко мъже могат да водят ожесточени битки за своята сърна, изгонвайки противника от завладената територия.

Бременността на гората котка продължава 9-10седмици. През това време тя подготвя гнездо за бъдещите си потомци, обличайки го с пера, надолу и трева. В края на пролетта се появяват седем слепи котенца. Тяхното развитие е подобно на развитието на домашните видове. Около месец и половина те вече напускат нората или гнездото, за да се запознаят с околния район. Мама-котката ги наблюдава внимателно и винаги предпазва от опасност. В такива периоди тя не се страхува да атакува дори лисицата.

В края на лятото котенцата вече са готови за самостоятелен живот. Те напускат семейството си в търсене на собствената си територия.

</ p>>
Прочетете повече: